Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

16 Αυγούστου η 7η (!) Αναπαράσταση της ιστορικής μάχης της Κορομηλιάς


Για 7η συνεχή χρονιά αναπαρίσταται η ιστορική νίκη του Γ.Καραισκάκη εναντίον των Τούρκων στη θέση "Κορομηλιά" στον Άγιο Βλάση.
Πριν πώ οτιδήποτε για το κομμάτι της εκδήλωσης δώστε προσοχή στα παρακάτω:
-Η νίκη του Γ.Καραισκάκη έγινε αμέσως μετά την Α πολιορκία του Μεσολογγίου.Με 800 στρατιώτες εξολόθρευσε 4000 Οθωμανούς στα χώματα μας πράγμα που πολύ απλά σημαίνει ότι η Κορομηλιά "ανέβαλλε" για 3 χρόνια την Β πολιορκία του Μεσολογγίου, καθώς το να χαθούν 4000 πολιορκητές της πόλης, δεν άφηνε περιθώρια άμεσης αναδιοργάνωσης.
-13 στροφές του εθνικού μας ύμνου(!) είναι αφιερωμένες στη μάχη.Το κάνει άραγε τυχαία ο Διονύσιος Σολωμός;
-Μέρος πήραν πρόγονοι από περιοχές που αντιστοιχούν σε όλα ( μα όλα) τα τωρινά Παρακαμπύλια:Σοβολάκο( Αγαλιανό) , Χούνη, Άγιο Βλάση, Αράχωβα, Σαργιάδα, Κυπάρισσο κ.α/
Ως προς την εκδήλωση:
-Το 1999 δύο συγχωριανοί μας, ο Γ.Ζησιμόπουλος από τον Άγιο Βλάση , ο Κ.Κοντογιώργος από τη Χούνη και ο Σ.Ρεκατσίνης από το Ορφανό αυθόρμητα απέδωσαν το διάλογο των δύο αρχηγών των ελλήνων και των τούρκων αντίστοιχα.Ο θεμέλιος λίθος είχε μπεί.
-Το 2001 τέσσερις νέοι άνθρωποι πρότειναν αρχικά τη διοργάνωση της πρώτης οργανωμένης αναπαράστασης και στη συνέχεια μαζί με άλλα 20 άτομα από Άγιο Βλάση και Αμπέλια την έκαναν πράξη.Και όλα αυτά με τις δυσκολίες που έχει κάτι καινούργιο.
-Από τότε η αναπαράσταση πέρασε χίλια μύρια κύματα: Στις αρχές κάθε καλοκαιριού γινόταν αγωνιώδης προσπάθεια να εξασφαλιστούν τα οικονομικά αυτού του εγχειρήματος.΄
'Οχι αυτά που χαλάστηκαν σε βενζίνες, τηλέφωνα, αμάξια πάνω κάτω σε χωματόδρομους.Αυτοί που τα χαλάσαν το γουστάρανε από τη καρδιά τους και το κάνανε, ποτέ δε θα ζητούσαν τίποτα.
Μιλάμε για τα πάγια έξοδα: Στολές, ηχητικά, εφέ, ηχογραφήσεις και πολλά πολλά άλλα..
Όσο ερχόταν νέοι άνθρωποι και λέγαν¨Θέλω και γώ να μπώ στην αναπαράσταση", όσο ερχόνταν μανάδες που καμάρωναν να συμμετέχει ο πιτσιρικάς τους, όσο ερχόταν μεσήλικες και βγάζαν το σακάκι η τα ρούχα της δουλειάς στην άκρη και φορούσαν τη φουστανέλα, όσο ερχόνταν νέες κοπέλες και έκαναν το ίδιο, φορώντας τη στολή της ελληνίδας γυναίκας, τόσο θέριευε το δέντρο που λεγόταν αναπαράσταση.
Τόσο μεγάλωναν και τα έξοδα.Αλλά τόσο έκανε πιο δύσκολο το να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα προκειμένου να γίνει η αναπαράσταση.Πότε χτυπούσαν τη πόρτα της εκάστοτε δημοτικής αρχής, πότε των ιδιωτών.Οι δυσκολίες πολλές, πολλοί εξίσου όμως γινόταν μέρα με τη μέρα εκείνοι που πίστευαν στην αναπαράσταση.Και γινόταν έστω με τα χίλια ζόρια και μετά από χίλια μύρια κύματα.
Αναπαράσταση είναι..
-Υπαίθριο θέατρο με συνδυασμό ζωντανών και ηχογραφημένων διαλόγων, γέννημα θρέμμα ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΩΝ ΜΑΣ και όχι επαγγελματιών.
-Το σημείο συνάντησης, το σημείο όπου τόσες και τόσες παρέες νέων γεννήθηκαν από αυτό.Εκει που πάταγαν μια μέρα στα χωριά, τώρα πατάνε πολύ περισσότερο με την ερώτηση στο στόμα: Θα γίνει φέτος αναπαράσταση να μπώ και γώ;;
-ΘΕΣΜΟΣ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ.ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ 7Η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ φέτος.Γίνεται το ίδιο με άλλους θεσμούς όπως ο βλάχικος γάμος στη Παλαιομάνινα που είχε τόση προβολή στα κανάλια;;Ο τελευταίος έχει δυο χρόνια να γίνει πάντως.
-Προβολή προς τα έξω για το τόπο μας:Όλο το Αγρίνιο ξέρει ότι "τον Αύγουστο έχει αναπαράσταση".Σε ΕΚδηλώσεις όπως Γιορτές στη μνήμη του Γ.Καραισκάκη στη Καρδίτσα, γιορτές Εξόδου στο Μεσολόγγι προσκαλούνταν οι τοπικοί σύλλογοι και οι συγχωριανοί μας να συμμετάσχουν και πηγαίναν με χαρά και με μεγάλη παρακαλώ συμμετοχή.
Τι της λείπει:
- Πολύ βασικό μειονέκτημα η μη προβολή όπως θα έπρεπε από κεντρικά ΜΜΕ της Αθήνας.Ένας Αχελώος δεν φέρνει την άνοιξη..
-Το πιο βασικό μειονέκτημα είναι η έλλειψη σταθερών οικονομικών πόρων, για να είναι με σιγουριά η εκδήλωση για πολλά χρόνια βιώσιμη και να τραβά επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Πως ξεκίνησε η αναπαράσταση:
την αναπαράσταση ξεκίνησε ο σύλλογος αγιοβλασιτών Αθήνας με τα παιδιά από τα Αμπέλια.Στη συνέχεια μπήκε ο σύλλογος αγιοβλασιτών Αγρινίου ( που τώρα ονομάζεται σύλλογος αγιοβλασιτών ο Άγιος Βλάσης) ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι ο κύριος πυλώνας της εκδήλωσης.Στη προσπάθεια αυτή προστέθηκε δυναμικά αργότερα και ο νεοιδρυθείς σχετικά.σύλλογος των Καραμανέικων, άτομα από πολλά δημοτικά διαμερίσματα, επισκέπτες που παραθέριζαν στα χωριά μας και πολλοί άλλοι.

Τίνος είναι η αναπαράσταση;;
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΜΠΥΛΙΩΝ.
ΓΙΑΤΙ περαν του ότι ( όπως προανέφερα) Μέρος πήραν πρόγονοι από περιοχές που αντιστοιχούν σε όλα ( μα όλα) τα τωρινά Παρακαμπύλια, ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΡΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΣΤΗ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ που βρίσκονται στους πρόποδες του από αυτή τη πλευρά του Αχελώου.

ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΠΑΚΙ, ΤΗΝ ΥΔΡΑ, ΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ, ΕΤΣΙ ΜΑΘΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ.

Συγνώμη αν σας κούρασα αλλά ήθελα κι άλλα να πώ,υπόσχομαι θα το κάνω άλλη φορά!!


Ένας εθελοντής

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τί λέτε ωρέ αδέλφια Περισεύουν χρήματα από τους [Αγίους Πατέρες ] Εφραίμ κ.λ.π.] για αναπαραστάσεις; Αυτοί οι Καλαμαράδες όπως τους έλεγε ο Μέγας Καραϊσκάκης ακόμα και σήμερα όταν ακούνε Καραϊσκάκης βγάζουν σπυριά . Ρωτήστε ακι τις κυρίες Χρυσούλα και Βαϊα αυτές ξέρουν.

Ανώνυμος είπε...

Ορέ Πατριώτες όπως θα έλεγε και ο συγχωριανός μου Μέγας Καραϊσκάκης περισσεύει από τους Αγίους Πατέρες [Εφραίμ κ.λ.π.]για αναπαραστάσεις ιστορικών μαχών;Ακόμα και σήμερα όταν μερικοί [απόγονοι καλαμαράδες του Μαυροκορδάτου ακούνε το όνομα Καραϊσκάκης βγάζουν σπυριά]και εσείς λέτε για αναπαραστάσεις . πάρτετο χαμπάρι ωρέ ότι κάνουμε θα το κάνουμε μαναχοί μας [ Γ. Καραϊσκάκης]