Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2008

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης μας.


Αυτή είναι η καλύτερη απάντησή μας για όσα γράφονται.Αυτό είμαστε εμείς.Το βίντεο αυτό προβλήθηκε σε γιγαντοοθόνη, στις 14 Αυγούστου στη γιορτή νεολαίας που είχαμε πραγματοποιήσει.Δείτε το.
Eναλλακτικός τρόπος για αναπαραγωγή σε αυτό το Link:
http://www.youtube.com/watch?v=t33TYLv8O54

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2008

Κάποιοι δεν θέλουν ο νέος δρόμος Αγρινίου-Καρπενησίου να περνά από τα Παρακαμπύλια.!!!


Σας είχαμε γράψει το προηγούμενο μήνα ότι το πρώτο κομμάτι του δρόμου Αγρινίου-Καρπενησίου θα δημοπρατούνταν τον Αύγουστο.Κάτι τέτοιο δεν έγινε.Πολλοί λένε ότι απλά καθυστερεί.Άλλοι λένε ότι κύκλοι της Ευρυτανίας πιέζουν να ξεκινήσει ο δρόμος από το Καρπενήσι.
Τώρα ανακαλύπτουμε στον Ευρυτανικό τύπο, ότι υπάρχει κόσμος που δεν θέλει να περάσει ο δρόμος συγκεκριμένα από τα Παρακαμπύλια!!!
Διαβάστε σε πρώτη φάση αυτή την ενυπόγραφη επιστολή που δημοσίευσαν τα Ευρυτανικά νέα στο φύλλο που εκδόθηκε την Τετάρτη 23 Ιουλίου:
Ο δρόμος για Αγρίνιο να χαραχθεί διά μέσου Προυσού
Κύριε Διευθυντά,
Η οδική σύνδεση Καρπενησίου – Αγρινίου αποτελεί σημαντικό έργο υποδομής και βασικό μοχλό ανάπτυξης τόσο για τον νομό Ευρυτανίας, όσο και για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Η κατασκευή του δρόμου θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο της Κεντρικής (Θεσσαλία) και Ανατολικής Ελλάδας (Φθιώτιδα) με την Αιτωλοακαρνανία, με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται για την Ευρυτανία.
Είναι ένα έργο το οποίο όφειλε να είχε κατασκευαστεί από δεκαετίες, αλλά που, έστω και τώρα, τα οφέλη που θα δημιουργήσει είναι σημαντικά για την ευρύτερη περιοχή.
Προσφάτως έχει διαρρεύσει η προβλεπόμενη χάραξη του συγκεκριμένου δρόμου και εδώ πιστεύουμε ότι για άλλη μια φορά ο κρατικός μηχανισμός λήψης αποφάσεων, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση προβαίνουν σε ένα σημαντικότατο λάθος.
Πιστεύω ότι η χάραξη του δρόμου Καρπενησίου – Αγρινίου μέσω Αγίου Βλασίου είναι απόλυτα εσφαλμένη, όταν υπάρχει η εναλλακτική χάραξη μέσω Προυσού – Καλλιθέας, που με αντικειμενικά κριτήρια, -αναπτυξιακά, κοστολογικά και πολιτιστικά- την καθιστούν την πλέον ενδεδειγμένη διαδρομή και τούτο διότι:
Α. Το μήκος της οδικής σύνδεσης Καρπενησίου – Αγρινίου μέσω Αγίου Βλασίου προβλέπεται να είναι γύρω στα 95 χιλιόμετρα, ενώ μέσω Προυσού δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 65 χιλιόμετρα. Η διαφορά χιλιομέτρων πρόκειται να αυξήσει τόσο το κόστος κατασκευής και συντήρησης, όσο και το κόστος διέλευσης των οχημάτων σε βάθος πολλών δεκαετιών. Ζούμε στην εποχή της ενεργειακής κρίσης και κάθε ανώφελη απώλεια ενέργειας αποτελεί αρνητική και επιβλαβή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Β. Η διαδρομή μέσω Προυσού έχει να προκαλέσει πολλαπλά τουριστικά και πολιτιστικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή του Καρπενησίου. Η περιοχή του Παραποτάμου με το Μεγάλο και Μικρό Χωριό, καθώς και πλήθος άλλων χωριών (Γαύρος, Κορυσχάδες κ.ά.) αποτελεί την πλέον τουριστική περιοχή του Καρπενησίου, με αποκορύφωμα το Μοναστήρι του Προυσού που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από Ιστορικής, Θρησκευτικής και Πολιτισμικής άποψης. Χιλιάδες είναι οι πιστοί και οι επισκέπτες από όλα τα σημεία της Ελλάδας που καταφθάνουν στο Μοναστήρι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τον οδικό άξονα Καρπενησίου – Αγρινίου ο Προυσός και η ευρύτερη περιοχή η οποία θα προσλάβει με αυτόν τον τρόπο ιδιαίτερη αναπτυξιακή και τουριστική ώθηση.
Γ. Η διαδρομή μέσω Αγίου Βλασίου δεν έχει να επιδείξει τίποτα το ιδιαίτερο σαν φυσικό περιβάλλον, ενώ θα διέρχεται από λιγότερα χωριά με μικρότερη πληθυσμιακή συγκέντρωση, μειώνοντας τα οφέλη από την δημιουργία ενός τέτοιου δρόμου στα επίπεδα του τοπικού εμπορίου και της εξυπηρέτησης των αναγκών μεγαλύτερης πληθυσμιακής ομάδας κατοίκων. Θα αποτελέσει μια διαδρομή μέσα από σχετικά κακοτράχηλα τοπία που δεν θα προκαλεί το ενδιαφέρον των διερχομένων, τόσο από την πλευρά της Ευρυτανίας, όσο και από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας. Σε αντίθεση, η διαδρομή από τον Προυσό - Λαμπίρι - Καλλιθέα αναδεικνύει και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον της Αιτωλοακαρνανίας. Η Καλλιθέα είναι, άλλωστε, «το μπαλκόνι» της Αιτωλοακαρνανίας, απ’ όπου μπορεί κανείς να ατενίσει την υπέροχη θέα της λίμνης Τριχωνίδας και της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου.
Οι παραπάνω αιτιάσεις είναι απόλυτα αντικειμενικές και ανθίστανται στην οποιαδήποτε επιχειρηματολογία. Άλλωστε, η χάραξη του οδικού άξονα μέσω του Προυσού αποτελούσε επιλογή και του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη.
Αναρωτιέται εύλογα κανείς για ποιο λόγο πάρθηκε μια τέτοια ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ και ποιος πολιτειακός φορέας - παράγοντας θα αναλάβει το βάρος της υλοποίησης μιας εσφαλμένης επιλογής η οποία:
α) θα υποβάλλει σε ιδιαίτερη ταλαιπωρία τους διερχόμενους της διαδρομής αυτής, υποχρεώνοντάς τους να διανύσουν επιπλέον απόσταση περίπου 30 χλμ. σε καθημερινή βάση.
β) Θα δημιουργήσει αυξημένα κόστη κατασκευής, συντήρησης και διέλευσης.
γ) Θα στερήσει από την Ευρυτανία ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης και ευκολότερης πρόσβασης από την Δυτική Ελλάδα (Μεσολόγγι, Πάτρα).
δ) Λόγω των πλεονεκτημάτων που αναφέραμε και της καλύτερης πρόσβασης (από Αγρίνιο - Ναύπακτο - Πάτρα) σήμερα η διαδρομή μέσω Προυσού συγκεντρώνει το σύνολο σχεδόν των διερχομένων προς την Ευρυτανία. Αν κατασκευαστεί ο νέος οδικός άξονας μέσω Αγίου Βλασίου, αυτός θα αγνοηθεί, καθώς το επιβατικό κοινό θα έχει λόγους να επιμένει να χρησιμοποιεί την διαδρομή μέσω Προυσού.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι ο επαναπροσδιορισμός του οδικού άξονα Καρπενησίου - Αγρινίου είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας και χρήζει της άμεσης μελέτης και επανεξέτασης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κώστας Ζούκας

Τα σχόλια μας:Η επιστολή αυτή είναι επιεικώς απαράδεκτη και άκρως προσβλητική για τα μέρη μας.

1) Δεν έχουμε φυσικές ομορφιές λέει, και έχουμε κακοτράχαλα τοπία.Η φωτογραφία μας στο πάνω μέρος του Blog μας αρκεί και μόνο για να πείσει κάποιον, απλά να διαθέτει την αίσθηση της όρασης.Λίμνες, έλατα, εναλλαγές υψομέτρου, θέα και φυσικά ομαλό τοπίο δεν μπορούν να συγκριθούν με την απότομη ανηφόρα της Καλλιθέας, πηγαίνοντας για Λαμπύρι.Δηλαδή τα απότομα βουνά και οι γκρεμοί μπαίνοντας στην Ευρυτανία από Λαμπύρι δεν είναι κακοτράχαλα τοπία, είναι μήπως Παριζιάνικα;

Όσο για το μπαλκόνι της Αιτωλοακαρνανίας που λέει ο κύριος ότι είναι η Καλλιθέα του υπενθυμίζουμε ότι από την Καλλιθέα βλέπεις μόνο την λίμνη Τριχωνίδα, ενώ από τον Άγιο Βλάση και τα Παρακαμπύλια βλέπεις μεγάλο μέρος της πορεία του Αχελώου καθώς και τις τρείς τεχνητές λίμνες:Των Κρεμαστών, του Καστρακίου, και του Στράτου καθώς και όλα τα βουνά του ορεινού Βάλτου.Για ποιο "μπαλκόνι" μας μιλάει τότε ο κύριος;

2) Επικαλείται τον Προυσσό ως θρησκευτικό κέντρο που πρέπει να έχει προτεραιότητα στην πρόσβαση.Καμία αντίρρηση.'Ομως ήδη υπάρχει ο δρόμος Αγαλιανού-Βελωτάς-Προυσσού, που έχει φτιαχτεί κατά 99% με άσφαλτο, η διαδρομή είναι πανέμορφη, καθώς είναι παράλληλη του ποταμού Τρικεριώτη ( εκτός και αν είναι και αυτή κατσάβραχο) και αν γίνει ο δρόμος κανονικά από Αγρίνιο προς Επισκοπή, τότε ο Προυσσός θα απέχει λιγότερο από μιάμιση ώρα από Αγρίνιο.

3)Μιλάει για το ότι οι κάτοικοι είναι ελάχιστοι στα Παρακαμπύλια.Εϊναι λιγότεροι όμως από την Καλλιθέα ( που κρατάει κόσμο) το Σπαρτιά, τη Μακριά Λόγγα, το Λαμπύρι που είναι ζήτημα να κατοικούνται το χειμώνα;

4) "Το μήκος της οδικής σύνδεσης Καρπενησίου – Αγρινίου μέσω Αγίου Βλασίου προβλέπεται να είναι γύρω στα 95 χιλιόμετρα, ενώ μέσω Προυσού δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 65 χιλιόμετρα. "

Ο δρόμος Αγρινίου-Καρπενησίου θα περάσει από περιοχές πεδινές και όχι ορεινές.Δεν θα περάσει καν από τον Άγιο Βλαση, αλλά κάποια χιλιόμετρα παρακάτω από τον οικισμό Κάτω Άγιο Βλάση,Το υψόμετρο εκεί είναι γύρω στα 400 μέτρα και το έδαφος ομαλό.Η απορία μας είναι κατά πόσο έχει τα ίδια περιθώρια βελτίωσης ο δρόμος που ανεβαίνει ολόκληρο τον ορεινό όγκο της ορεινής Τριχωνίδας που βλέπει από τη πλευρά της Παραβόλας.Θα κόψουν τις στροφές;Φύσει αδύνατον καθώς το βουνό είναι απότομο.Θα κάνουν τούνελ μήπως;Γέφυρες; Αλλά που;Ακόμα και αν κάποια από αυτά γίνονται πόσο θα ανέλθει το κόστος παραπάνω;

ΌΧι τίποτε άλλο αλλά η εν λόγω επιστολή λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι θα είναι πιο λίγο το κόστος κατασκευής, συντήρησης και διέλευσης, αν ο δρόμος περάσει από Λαμπύρι.

5) Και τελευταίο και το πιό κορυφαίο από όλα: Θα αποκλειστεί λέει η Ευρυτανία από την Πάτρα και το Μεσολόγγι, αν περάσει ο δρόμος από τα Παρακαμπύλια. Τελείως άστοχο και αυτό το επιχείρημα. Ο δρόμος από τα Παρακαμπύλια ΔΕΝ θα περνά από κατοικημένη περιοχή, θα περνά έξω από το Αγρίνιο και θα βγαίνει κατευθείαν Καμαρούλα.Αντίθετα από Λαμπύρι, ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να διασχίσει κατοικημένες περιοχές.( Παναιτώλιο, Καινούργιο, Παραβόλα.).Άρα λοιπόν ο ερχόμενος από Πάτρα και Μεσολόγγι δεν θα βρεί..καθόλου κίνηση και θα πηγαίνει με 100 πηγαίνοντας από δήμο Θεστιέων και Παραβόλας.

Υ.Γ. Εμείς δεν θα αρκεστούμε στην παρουσίαση αυτής της επιστολής από το Blog αυτό.Θα τη στείλουμε και στην εφημερίδα Ευρυτανικά Νέα, ζητώντας την δημοσίευση της και την αποκατάσταση λαθεμένων εντυπώσεων , καθώς παραπληροφορεί το κόσμο με την αληθοφανή αυτή συρραφή στοιχείων που κάνει μέσα.Όπως και να έχει, το parakampylioi.blogspot.com έχει τα μάτια του ανοικτά.Περιμένουμε και τα δικά σας σχόλια..

Τρίτη, 26 Αυγούστου 2008

Νέο πρόγραμμα Αγροτουριστικής ανάπτυξης και υποδομές ορεινών περιοχών που αφορά και τα Παρακαμπύλια

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων προδημοσίευσε το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013» .
Το πρόγραμμα αφορά, ορεινούς Δήμους και συγκεκριμένα Δημοτικά Διαμερίσματα μέχρι 3.000 κατοίκους σε όλη την Ελλάδα.
Εμείς από εδώ θα βγάζουμε δημόσια οτιδήποτε πρόγραμμα βγαίνει και αφορά το Δήμο μας.Διότι δεν πρέπει αμαχητί να αφήνουμε ποσά που δικαιούμαστε να πηγαίνουν δεξιά και α ριστερά τη στιγμή που τα έχουμε τόση ανάγκη.Δείτε λοιπόν αναλυτικά τις λεπτομέρειες του καινούργιου αυτού προγράμματος.Αναλυτικότερα στο: http://epidotoumena.blogspot.com/

Ποσά επιχορήγησης για κάθε δραστηριότητα ξεχωριστά
-Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων επιλέξιμο κόστος μέχρι 300.000 € (πλέον Φ.Π.Α.) -Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό επιλέξιμο κόστος μέχρι 500.000 € (πλέον Φ.Π.Α.)
-για έργα υποδομής και για τα υπόλοιπα μέτρα επιλέξιμο κόστος μέχρι 500.000 € (πλέον Φ.Π.Α.)
-Ανακαίνιση και ανάπτυξη των χωριών επιλέξιμο κόστος μέχρι 1.000.000 € (πλέον Φ.Π.Α.)
Δ-ιατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομιάς επιλέξιμο κόστος μέχρι 300.000 € (πλέον Φ.Π.Α.)

.Προθεσμία υποβολής προτάσεων:Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων λήγει στις 30-6-2010
.Τι περιλαμβάνει:
-Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων στις παρακάτω εφαρμογές•
Ίδρυση και εκσυγχρονισμός τοπικών κέντρων τουριστικήςπληροφόρησης
-Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό στις παρακάτω εφαρμογές• -Ταμίευση και αξιοποίηση για γεωργική χρήση επιφανειακών απορροών (φράγματα, λιμνοδεξαμενές, εμπλουτισμός υπόγειων υδροφορέων, ομβροδεξαμενές, δίκτυα γεωτρήσεων κ.ά)
• Βελτίωση – εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων (και αντλιοστασίων, δεξαμενών) για τη μείωση της απώλειας ύδατος
• Αγροτική οδοποιία (προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις).
• Προστασία γεωργικών εκμεταλλεύσεων από φαινόμενα υπερχείλισης ποταμών και χειμάρρων
• Έργα διευθέτησης χειμάρρων
• Έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας
• Κέντρα φροντίδας παιδιών, δίκτυο βιβλιοθηκών γενικού ενδιαφέροντος
• Βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων π.χ. διαμόρφωση υπαίθριων χώρων, πλακοστρώσεις –πεζοδρομήσεις-κατασκευή δικτύου εσωτερικής οδοποιίας, υπογειοποίηση καλωδίων
• Αποκατάσταση κτιρίων για κοινωφελή χρήση
- Διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομιάς στις παρακάτω εφαρμογές
• Προστασία και ανάδειξη αξιόλογων αρχιτεκτονι9κών στοιχείων τηςαγροτικής υπαίθρου: Γεφύρια, κρουνοί
• Βελτίωση - σήμανση μονοπατιών, θέσεις θέας
• Παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια για μετατροπή τους σε μουσεία - συλλογές – εκθετήρια που σχετίζονται με την λαογραφική αγροτική πολιτιστικήΚληρονομιά / χαρακτήρα
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ -Δήμοι ανά Νομό-- Δήμοι νομού Αιτωλοακαρνανίας –
1. Δήμος Αλυζίας
2. Δήμος Αμφιλοχίας (Δ.Δ. Αμπελάκι, Ανοιξιάτικο, Βαρετάδα)
3. Δήμος Ανακτορίου (εκτός του Δ.Δ. Βονίτσης)
4. Δήμος Αποδοτίας
5. Δήμος Αστακού
6. Δήμος Θέρμου
7. Δήμος Ινάχου
8. Δήμος Παλαίρου
9. Δήμος Μεδεώνος
10. Δήμος Μενιδίου (Δ.Δ. Φλωριάδα)
11. Δήμος Ναυπάκτου (Δ.Δ. Αφροξυλιά, Βομβοκού, Βλαχομάνδρας, Δάφνη, Μαμουλάδα,Νεόκαστρο, Παλαιοχωράκι, Πιτσιναιίκα, Ριγάνι, Σκάλα)
12. Δήμος Παναιτωλικού
13. Δήμος Παραβόλας
14. Δήμος Παρακαμπυλίων
15. Δήμος Πλατάνου
16. Δήμος Πυλλήνης
17. Δήμος Στράτου (Δ.Δ. Καστράκι)
18. Δήμος Φυτειών

Κυριακή, 24 Αυγούστου 2008

Πανελλαδική προβολή από τo blog "troktiko"

Όταν δεν έχεις ίσες ευκαιρίες προβολής, τότε στις δίνουν τα Blog και συγκεκριμένα το troktiko. Προ ημερών στείλαμε μια ηλεκτρονική επιστολή στο εν λόγω Blog, το οποίο-για όσους δεν γνωρίζουν- είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε αναγνωρισιμότητα και εγκυρότητα πανελλαδικά.Στην επιστολή αυτή τους στείλαμε μερικές φωτογραφίες από την αναπαράσταση μάχης και γράψαμε δυο λόγια για την προσπάθεια των νέων παρακαμπυλιωτών.
Το troktiko όχι μόνο δεν πέταξε στο "κάδο των αχρήστων" την επιστολή μας, αλλά μας απάντησε θερμά και μάλιστα δημοσίευσε την επιστολή μας και τις φωτογραφίες μαζί με άλλες ειδήσεις επικαιρότητας πανελλήνιου ενδιαφέροντος ( πολιτικές, παραπολιτικές, ολυμπιακούς κτλ κτλ).
Τη συγκεκριμένη μέρα δημοσίευσης το Blog μας άγγιξε τους 100 μοναδικούς επισκέπτες ( !!) ενώ το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι 5 συγχωριανοί μας βρήκαν μέσω του troktiko και έστειλαν μηνύματα είτε στο Mail είτε ως σχόλια σε αναρτήσης πραγματικά συγκινητικά, γραμμένα από την αγάπη τους για τα χωριά μας.
Να λοιπόν πως μπορούμε σιγά σιγά ακόμα και στο θέμα της επικοινωνίας και της προβολής να γίνουν σωστά βήματα.Και τα μέρη μας ποτέ μα ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία αυτή.
Διαβάστε σε αυτό το Link την εν λόγω ανάρτηση:
http://troktiko.blogspot.com/2008/08/blog-post_8549.html

Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2008

To θέμα του νερού έχει λυθεί για τους καλοκαιρινούς μήνες;;

Οι γιορτές και τα πανηγύρια σιγά σιγά τελειώνουν.Καλά όλα αυτά, αλλά δεν μπορεί να μη γίνει αναφορά στο απαράδεκτο για τον 21 αιώνα φαινόμενο που παρατηρήθηκε της έλλειψης νερού και των συχνών διακοπών πόσιμου νερού τις μέρες αυτές του Αυγούστου.
Σε προηγούμενη ανάρτηση υπήρχε και η ηλεκτρονική επιστολή κατοίκου των Αμπελίων, η οποία διαμαρτύρονταν για την αμφιλεγόμενη, όπως έλεγε, ποιότητα του νερού της λίμνης.
Εμείς βέβαια γράψαμε ότι το θέμα του νερού είχε λυθεί σε γενικές γραμμές.
Όπως έδειξαν όμως τα πράγματα αυτό δεν ισχύει το καλοκαίρι η όταν όλα τα νοικοκυρία είναι ανοικτά. Γιατί πολύ απλά το χειμώνα η Χούνη, Κάτω Άγιος Βλάσης και τα Καραμαναίικα έχουν καμιά 20ρια κατοίκους, στα ίδια κυμαίνονται τα χωριά της λίμνης ( Ψηλόβραχος, Αγαλιανός) , ο Άνω Άγιος Βλασης καμιά 50ρια, ενώ τριψήφιο αριθμό μονίμων κατοίκων κρατούν τα χωριά Πεντάκορφο, Κυπάρισσος, Αμπέλια, Ποταμούλα, Σαργιάδα.
Τον Αύγουστο οι αριθμοί αυτοί στα πάνω τα χωριά τουλάχιστον πενταπλασιάζονται.
Αντί όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ντόπιοι η επισκέπτες, που βρίσκονται στα χωριά μας, να έχουν τη παροχή του βασικού και αναγκαίου αγαθού, του πόσιμου νερού, είχαμε τα μεσημέρια συνεχώς διακοπές ύδρευσης που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν τις 3 ώρες.Καταγγελίες λένε ότι οι διακοπές αυτές έγιναν εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης από μεμονωμένους ιδιώτες.
Ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να γίνονται διακοπές νερού.
Άραγε δεν θα το σκεφτεί κάποιος περισσότερο να ξαναέρθει στα χωριά μας, όταν δεν θα έχει νερό 24 ώρες το 24ώρο;Πόσο μάλλον να χτίσει ένα σπίτι η μια επιχείρηση.

Προτείνουμε:
-Να υπάρχει εφεδρικό σύστημα ύδρευσης τους καλοκαιρινούς μήνες, που να συμπληρώνει το ήδη υπάρχον.Τόσες λίμνες υπάρχουν γύρω μας.Αρκεί να έχουν γίνει βέβαια οι απαραίτητοι έλεγχοι στη ποιότητα των υδάτων.
-Να υπάρχουν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, όπου αποδεδειγμένα υπάρχει αλόγιστη κατάχρηση πόσιμου νερού.

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2008

Σύλλογος Αγιοβλασιτών: Φωτογραφίες από τον αγώνα δρόμου.Φωτογραφίες από την Καλλιρρόη Παπαγεωργίου-Σιορίκη, Πρόεδρο του Συλλόγου Αγιοβλασιτών.

Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2008

Aναπαράσταση μάχης:Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους-Δείτε το Βίντεο


Αναπαράσταση μάχης του Γ.Καραϊσκάκη
Κείμενα:
Βάια Σπυρέλη
Διασκευή κειμένων & σκηνοθεσία:
Πάνος Παπαιωάννου
Αφηγητής:
Γιώργος Κοντός
Μουσική επιμέλεια:
Ίλια Κοντού
Φώτο: Β.Βλάχος
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ TV ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ LINKΔευτέρα, 18 Αυγούστου 2008

Απόλυτη επιτυχής η πρώτη παρακαμπύλια γιορτή νεολαίας.
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρακαμπύλια γιορτή νεολαίας, τη Πέμπτη 14 Αυγούστου στο κέντρο "Αράχωβα" του Δ.Δ. Πεντακόρφου.Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στη περιοχή μας εκδήλωση νεανική με "Παρακαμπύλιο" χαρακτήρα.Έως τώρα, ποτέ δε δόθηκε η ευκαιρία στους νέους του δήμου μας να βρεθούν σε αμιγώς χώρο δικό τους και όσοι γνωρίζονταν μεταξύ τους, γνωρίζονταν λόγω συγκυρίας η λόγω του ότι κατάγονταν από το ίδιο δημοτικό διαμέρισμα.Αυτονόητο λοιπόν είναι ότι μια τέτοια εκδήλωση έπρεπε να γίνει, για να υπάρξει μια αρχή σε αυτό που λέμε "Παρακαμπύλια συνείδηση" .Αυτό το σύνθημα άλλωστε είχαμε ως κεντρικό θέμα στο 4σελιδο έγχρωμο έντυπο-εφημερίδα που μοιράσαμε όλες αυτές τις μέρες, τόσο στη γιορτή νεολαίας, όσο και σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
Στη γιορτή νεολαιάς 100 και πλέον άτομα παρευρέθησαν από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου.Το κέντρο ήταν γεμάτο μέσα-έξω.Αρκετοί ήταν από το Πεντάκορφο, όπου γινόταν η εκδήλωση.Βροντερό παρών δόθηκε από Ποταμούλα & Άγιο Βλάση( από την ομάδα των συμμετεχόντων στην αναπαράσταση), ενώ νέοι από τα Κελλάκια, την Κυπάρισσο, τη Κράψη, τα Καραμαναίικα, τη Σαργίαδα και αλλού τίμησαν με τη παρουσία τους τη γιορτή.Όπως και να έχει, όλοι περάσαμε καλά, γνωριστήκαμε μεταξύ μας, για αυτό και κάτσαμε και διασκεδάσαμε ως αργά.
Πέρα από το έντυπο-εφημερίδα που μοιράστηκε, παρουσιάστηκε σε γιγαντοοθόνη-προτζέκτορα 4λεπτό βίντεο, που αφορά τις δυνατότητες ανάπτυξης του δήμου μας. Επίσης προβάλλονταν κατά τη διάρκεια της βραδιάς φωτογραφίες από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.Η συνεργασία των διοργανωτών του πάρτυ με το κέντρο που το φιλοξενούσε ήταν πολύ καλή, το μουσικό πρόγραμμα ήταν εξαιρετικό, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι πολλοί ήταν εκείνοι που αφήσαν στοιχεία επικοινωνίας, προκειμένου να συμμετάσχουν και σε άλλες εκδηλώσεις των Παρακαμπύλιων νέων.
Συμπέρασμα:Οι νέοι στη περιοχή μας αποκτούν για πρώτη φορά δικιά τους αυτόνομη και αδέσμευτη έκφραση.Η αρχή έγινε.Θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις για τις οποίες θα ενημερώνεστε έγκαιρα από εδώ.
Ευχαριστούμε όλους όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.Εις το επανιδείν ως τη δεύτερη εκδήλωση.Στόχος μας (πρώτα να είμαστε καλά) να κάνουμε εκδήλωσεις οποιασδήποτε μορφής, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου μας.

Κυριακή, 17 Αυγούστου 2008

Από τον αγώνα δρόμου στον Άγιο Βλάση


Ο Αύγουστος για τα μέρη μας ήταν γεμάτος εκδηλώσεις.Ξεκινάμε με τον αγώνα δρόμου, που έγινε στις 15 Αυγούστου στο Δ.Δ. Αγίου Βλασίου και που διοργάνωσε άρτια ο σύλλογος Αγιοβλασιτών.Οι συμμετέχοντες ήταν γύρω στους 60.Άνθρωποι που παραθέριζαν στα χωριά μας εκείνη τη περίοδο, είτε κατάγονταν από αυτά, διαγωνίστηκαν στο αγώνα δρόμου που είχε αφετερία το δημαρχείο στον Άγιο Βλάση και τερμάτιζε στα Καραμαναίικα.Στον αγώνα συμμετείχαν και κατασκηνωτές της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου.

Πρώτος τερμάτισε ο συγχωριανός μας Ν.Χρυσούλης.

Οι συμμετέχοντες ήταν κάθε ηλικίας.Εκείνο βέβαια που μας έμεινε είναι η συγκινητική εικόνα του γηραιότερου διαγωνιζόμενου:Του Στέφανου Σπυρέλη, που βλέπετε στη φώτο.Η εικόνα μιλά από μόνη της:Ο μπαρμπα-Στέφανος λοιπόν δίνει σε όλους μας το παράδειγμα της συμμετοχής:Είναι το πολυτιμότερο πράγμα που μπορούμε να κερδίσουμε, όχι μόνο από έναν αγώνα δρόμου, αλλά από οποιοδήποτε εκδήλωση.Η συμμετοχή λοιπόν φέρνει το μόνιασμα και κατ΄επέκταση το θετικό κλίμα σε μια κοινωνία, είτε μικρή είτε μεγάλη, καθώς όλοι έτσι, μεγάλοι και μικροί ερχόμαστε πιο κοντά.

Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2008

Ανακοίνωση του συλλόγου ΠεντακορφιωτώνΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΕΝΤΑΚΟΡΦΙΩΤΩΝ
ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ «ΑΓΙΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ»
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν και φέτος στο Πεντάκορφο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος «Άγιοι Ταξιάρχαι».
Συκγεκριμένα την Παρασκευή 8 Αυγούστου δόθηκε παράσταση στον προαύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου ( η Μήδεια του Μπόστ από τον προοδευτικό σύλλογο Ματαράγκας). Την παράσταση παρακολούθησαν πολλοί συγχωριανοί και φίλοι του συλλόγου. Στο τέλος της παράστασης απονεμήθηκαν αναμνηστικά στους ηθοποιούς και συντελεστές της παράστασης.

Το Σάββατο 9 Αυγούστου έγινε το καθιερωμένο τα τελευταία χρόνια στο χωριό μας αντάμωμα, στο οποίο συμμετείχε πλήθος κόσμου από το Πεντάκορφο αλλά και τα γύρω χωριά. Το πρόγραμμα άνοιξε το χορευτικό του δήμου και στη συνέχεια βραβεύθηκαν οι νέοι μας φοιτητές. Τη σκυτάλη παρέλαβαν οι δημοτικοί μας τραγουδιστές (Γιώτα Γρίβα, Γιάννης Κτσίγιαννης, Χρήστος Κτσαμάκης κτλ.) που μας χάρισαν μια αξέχαστη καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη τραγούδι και χορό.
Το Δ.Σ του Συλλόγου ευχαριστεί θερμά όλους τους Πεντακορφιώτες, τους συνδημότες και τους φίλους του συλλόγου που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Αυγούστου και υπόσχεται ανάλογη συνέχεια για το μέλλον….

Aγώνας δρόμου στον Άγιο Βλάση

Ο Σύλλογος Αγιοβλασιτών διοργανώνει αγώνα δρόμου μήκους ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο. Η έναρξη της διαδρομής θα γίνει την προσεχή Παρασκευή λοιπόν στις 6 το απόγευμα από τον Άγιο Βλάση στο κέντρο του χωριού και θα καταλήξει στη προτομή του Καραισκάκη στα Καραμανέικα.Το συνολικό μήκος της διαδρομής θα έχει μήκος 3 χιλιόμετρα.
Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά γίνεται μια τέτοια εκδήλωση και αξίζει το κόπο να συμμετέχει κανείς, γιατί πραγματικά πρόκειται για μια υπέροχη διαδρομή!

Τρίτη, 12 Αυγούστου 2008

Συνάντηση αποφοίτων


Εμείς οι απόφοιτοι του 1984 από το Λύκειο Αγίου Βλασίου
καλούμε σε συνάντηση όλους τους συμμαθητές μας,
που ήταν το 1984 σε άλλες τάξεις του Λυκείου αλλά και του Γυμνασίου
στο Κέντρο “Σκορπιός”
στη Ποταμούλα
στις 16 Αυγούστου 2008, ώρα 9 μ.μ.

Κυριακή, 10 Αυγούστου 2008

16 Αυγούστου η 7η (!) Αναπαράσταση της ιστορικής μάχης της Κορομηλιάς


Για 7η συνεχή χρονιά αναπαρίσταται η ιστορική νίκη του Γ.Καραισκάκη εναντίον των Τούρκων στη θέση "Κορομηλιά" στον Άγιο Βλάση.
Πριν πώ οτιδήποτε για το κομμάτι της εκδήλωσης δώστε προσοχή στα παρακάτω:
-Η νίκη του Γ.Καραισκάκη έγινε αμέσως μετά την Α πολιορκία του Μεσολογγίου.Με 800 στρατιώτες εξολόθρευσε 4000 Οθωμανούς στα χώματα μας πράγμα που πολύ απλά σημαίνει ότι η Κορομηλιά "ανέβαλλε" για 3 χρόνια την Β πολιορκία του Μεσολογγίου, καθώς το να χαθούν 4000 πολιορκητές της πόλης, δεν άφηνε περιθώρια άμεσης αναδιοργάνωσης.
-13 στροφές του εθνικού μας ύμνου(!) είναι αφιερωμένες στη μάχη.Το κάνει άραγε τυχαία ο Διονύσιος Σολωμός;
-Μέρος πήραν πρόγονοι από περιοχές που αντιστοιχούν σε όλα ( μα όλα) τα τωρινά Παρακαμπύλια:Σοβολάκο( Αγαλιανό) , Χούνη, Άγιο Βλάση, Αράχωβα, Σαργιάδα, Κυπάρισσο κ.α/
Ως προς την εκδήλωση:
-Το 1999 δύο συγχωριανοί μας, ο Γ.Ζησιμόπουλος από τον Άγιο Βλάση , ο Κ.Κοντογιώργος από τη Χούνη και ο Σ.Ρεκατσίνης από το Ορφανό αυθόρμητα απέδωσαν το διάλογο των δύο αρχηγών των ελλήνων και των τούρκων αντίστοιχα.Ο θεμέλιος λίθος είχε μπεί.
-Το 2001 τέσσερις νέοι άνθρωποι πρότειναν αρχικά τη διοργάνωση της πρώτης οργανωμένης αναπαράστασης και στη συνέχεια μαζί με άλλα 20 άτομα από Άγιο Βλάση και Αμπέλια την έκαναν πράξη.Και όλα αυτά με τις δυσκολίες που έχει κάτι καινούργιο.
-Από τότε η αναπαράσταση πέρασε χίλια μύρια κύματα: Στις αρχές κάθε καλοκαιριού γινόταν αγωνιώδης προσπάθεια να εξασφαλιστούν τα οικονομικά αυτού του εγχειρήματος.΄
'Οχι αυτά που χαλάστηκαν σε βενζίνες, τηλέφωνα, αμάξια πάνω κάτω σε χωματόδρομους.Αυτοί που τα χαλάσαν το γουστάρανε από τη καρδιά τους και το κάνανε, ποτέ δε θα ζητούσαν τίποτα.
Μιλάμε για τα πάγια έξοδα: Στολές, ηχητικά, εφέ, ηχογραφήσεις και πολλά πολλά άλλα..
Όσο ερχόταν νέοι άνθρωποι και λέγαν¨Θέλω και γώ να μπώ στην αναπαράσταση", όσο ερχόνταν μανάδες που καμάρωναν να συμμετέχει ο πιτσιρικάς τους, όσο ερχόταν μεσήλικες και βγάζαν το σακάκι η τα ρούχα της δουλειάς στην άκρη και φορούσαν τη φουστανέλα, όσο ερχόνταν νέες κοπέλες και έκαναν το ίδιο, φορώντας τη στολή της ελληνίδας γυναίκας, τόσο θέριευε το δέντρο που λεγόταν αναπαράσταση.
Τόσο μεγάλωναν και τα έξοδα.Αλλά τόσο έκανε πιο δύσκολο το να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα προκειμένου να γίνει η αναπαράσταση.Πότε χτυπούσαν τη πόρτα της εκάστοτε δημοτικής αρχής, πότε των ιδιωτών.Οι δυσκολίες πολλές, πολλοί εξίσου όμως γινόταν μέρα με τη μέρα εκείνοι που πίστευαν στην αναπαράσταση.Και γινόταν έστω με τα χίλια ζόρια και μετά από χίλια μύρια κύματα.
Αναπαράσταση είναι..
-Υπαίθριο θέατρο με συνδυασμό ζωντανών και ηχογραφημένων διαλόγων, γέννημα θρέμμα ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΩΝ ΜΑΣ και όχι επαγγελματιών.
-Το σημείο συνάντησης, το σημείο όπου τόσες και τόσες παρέες νέων γεννήθηκαν από αυτό.Εκει που πάταγαν μια μέρα στα χωριά, τώρα πατάνε πολύ περισσότερο με την ερώτηση στο στόμα: Θα γίνει φέτος αναπαράσταση να μπώ και γώ;;
-ΘΕΣΜΟΣ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ.ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ 7Η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ φέτος.Γίνεται το ίδιο με άλλους θεσμούς όπως ο βλάχικος γάμος στη Παλαιομάνινα που είχε τόση προβολή στα κανάλια;;Ο τελευταίος έχει δυο χρόνια να γίνει πάντως.
-Προβολή προς τα έξω για το τόπο μας:Όλο το Αγρίνιο ξέρει ότι "τον Αύγουστο έχει αναπαράσταση".Σε ΕΚδηλώσεις όπως Γιορτές στη μνήμη του Γ.Καραισκάκη στη Καρδίτσα, γιορτές Εξόδου στο Μεσολόγγι προσκαλούνταν οι τοπικοί σύλλογοι και οι συγχωριανοί μας να συμμετάσχουν και πηγαίναν με χαρά και με μεγάλη παρακαλώ συμμετοχή.
Τι της λείπει:
- Πολύ βασικό μειονέκτημα η μη προβολή όπως θα έπρεπε από κεντρικά ΜΜΕ της Αθήνας.Ένας Αχελώος δεν φέρνει την άνοιξη..
-Το πιο βασικό μειονέκτημα είναι η έλλειψη σταθερών οικονομικών πόρων, για να είναι με σιγουριά η εκδήλωση για πολλά χρόνια βιώσιμη και να τραβά επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Πως ξεκίνησε η αναπαράσταση:
την αναπαράσταση ξεκίνησε ο σύλλογος αγιοβλασιτών Αθήνας με τα παιδιά από τα Αμπέλια.Στη συνέχεια μπήκε ο σύλλογος αγιοβλασιτών Αγρινίου ( που τώρα ονομάζεται σύλλογος αγιοβλασιτών ο Άγιος Βλάσης) ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι ο κύριος πυλώνας της εκδήλωσης.Στη προσπάθεια αυτή προστέθηκε δυναμικά αργότερα και ο νεοιδρυθείς σχετικά.σύλλογος των Καραμανέικων, άτομα από πολλά δημοτικά διαμερίσματα, επισκέπτες που παραθέριζαν στα χωριά μας και πολλοί άλλοι.

Τίνος είναι η αναπαράσταση;;
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΜΠΥΛΙΩΝ.
ΓΙΑΤΙ περαν του ότι ( όπως προανέφερα) Μέρος πήραν πρόγονοι από περιοχές που αντιστοιχούν σε όλα ( μα όλα) τα τωρινά Παρακαμπύλια, ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΡΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΣΤΗ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ που βρίσκονται στους πρόποδες του από αυτή τη πλευρά του Αχελώου.

ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΠΑΚΙ, ΤΗΝ ΥΔΡΑ, ΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ, ΕΤΣΙ ΜΑΘΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ.

Συγνώμη αν σας κούρασα αλλά ήθελα κι άλλα να πώ,υπόσχομαι θα το κάνω άλλη φορά!!


Ένας εθελοντής

Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2008

Ντοκουμέντο:Δύτες εντοπίζουν βυζαντινή εκκλησία βυθισμένη στη Λίμνη των Κρεμαστών


Το βίντεο που βλέπετε τραβήχθηκε το Μάιο του 2008.Σε αυτό θα δείτε δύτες να εντοπίζουν βυζαντινή εκκλησία βυθισμένη στη Λίμνη των Κρεμαστών σε βάθος 35μ περίπου.Στη συνέχεια θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικό ρεπορτάζ από την επιχείρηση αυτή.
Σημείωση: Αν δεν μπορείτε να δείτε το βίντεο από την κεντρική εικόνα της ανάρτησης πατήστε εδώ:http://www.youtube.com/watch?v=vK3DLvrqFZM

καλό είναι να έχετε γρήγορη σύνδεση για να το δείτε αμέσως.

Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2008

Αναζωπύρωση μικροεστιών

Μικροεστίες υπήρχαν και σήμερα στο τόπο της πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο στο Δ.Δ. Ποταμούλας.Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την περιοχή ενώ στο γήπεδο του χωριού αργά το απόγευμα υπήρχε πυροσβεστικό όχημα για προληπτικούς λόγους.
Η φωτιά άφησε πίσω της ανυπολόγιστη καταστροφή ενώ σε κάποια σημεία είχε φθάσει ακριβώς πάνω στον επαρχιακό δρόμο.
Σας παραθέτουμε το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθεροτυπία για το ζήτημα αυτό:
"Στις 3.30 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δάσος πάνω από το χωριό Ποταμούλα Αγρινίου, γύρω στα 20 χιλιόμετρα βόρεια του Αγρινίου, κατατρόμαξε τους κατοίκους λόγω της μεγάλης έκτασης που πήρε από τους ισχυρούς ανέμους. «Τη βλέπαμε να έρχεται πάνω μας, στα σπίτια μας χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι», μας έλεγε κάτοικος. Τελικά με την άμεση παρέμβαση 4 πυροσβεστικών αεροπλάνων και πυροσβεστών η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χθες το μεσημέρι, αφού έκανε στάχτη 300 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών"
Στο θλιβερό αυτό θέμα θα ξαναεπανέλθουμε στη συνέχεια με περισσότερες λεπτομέρειες.

Κυριακή, 3 Αυγούστου 2008

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Δ.Δ. Ποταμούλας

Απο χθές δυστυχώς βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Δ.Δ Ποταμούλας.Συγκεκριμένα η φωτιά κατέκαυσε δασικές εκτάσεις ( δέντρα μεγάλα, πουρνάρια, κουμαριές και στρέμματα με ελιές) στη περιοχή ακριβώς πάνω από το γήπεδο ποδοσφαίρου του Κεραυνού.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν πυροσβεστικά αεροπλάνα , καθώς και 4-5 πυροσβεστικά οχήματα.Τα στρέμματα που έχουν καεί είναι τουλάχιστον 300.Περιμένουμε και τα επίσημα στοιχεία.Αυτή την ώρα η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο και έχουν απομείνει μικροεστίες.
Για άλλη μια φορά τίθεται το ζήτημα, γιατί ο δήμος μας να μη διαθέτει πυροσβεστικό σταθμό με κλιμάκιο της πυροσβεστικής υπηρεσίας.Τα παρακαμπύλια έχουν τεράστιες δασικές εκτάσεις,η πλειοψηφία των οποίων δεν διαθέτει οδική πρόσβαση.Η εν λόγω μάλιστα πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά σε κατοικημένη περιοχή.Θα είχαν καταστραφεί τόσα στρέμματα αν υπήρχε ένα κλιμάκιο πυροσβεστικό εκεί κοντά;
Στη συγκεκριμένη περίπτωση τεθήκαν σε κίνδυνο σπίτια και περιουσίες.Επιτακτική ανάγκη να δούν οι αρμόδιοι με περισσότερη υπευθυνότητα, το πως σε μια κατεξοχήν δασική περιοχή θα μπορεί να προβλεφθεί ο κίνδυνος πυρκαγιών αλλά και αυτές να αντιμετωπιστούν εγκαίρως.Κανείς δεν μπορεί να παίζει με αυτά τα πράγματα.
Για το ζήτημα της πυροπροστασίας θα επανέλθουμε εκ νέου.

Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2008

Νέα από το Δ.Δ Σιδήρων

Από limnikremaston.gr

Στο δημοτικό διαμέρισμα Σιδήρων αποφασίστηκε η τοποθέτηση φωτισμού σε κάποια σημεία του.Η μελέτη αυτή θα γίνει ύστερα από μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.
Σίγουρα η τοποθέτηση φωτισμού είναι μια καλή κίνηση.Φώτα πόλης δεν ήταν τοποθετημένα σε κανένα σημείο στο δήμο μας έως και πριν λίγα χρόνια.
Δυστυχώς όμως αυτά τα φώτα μένουν ανοικτά ως φώτα σκηνής της ερήμωσης και της εγκατάλειψης των "παραλίμνιων" περιοχών
Και όλα αυτά όταν σβήσει η Αυγουστιάτικη πανσέληνος..