Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Εμείς δεν δικαιούμαστε γρήγορο Internet;;

Το γρήγορο Internet έχει φθάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.Μιλάμε για το περιβόητο ADSL.
Νησιά που δεν μπορείτε να φανταστείτε διαθέτουν γρήγορο Internet:Αη Στράτης(!) ,Οινούσσες (!), Ικαρία, Φούρνοι,Κάρπαθος και πολλά άλλα.
Θα πουν μερικοί "έξυπνοι": Και τι το θέλουμε το γρήγορο Internet.
Η απάντηση είναι αυτονόητη:Χωρίς γρήγορο Internet δεν μπορείς να δείς κανένα βίντεο και κανένα ρεπορτάζ από αυτά που ανεβαίνουν στις ηλεκτρονικές εφημερίδες.Δύσκολεύεσαι πολύ να κάνεις ηλεκτρονικές αιτήσεις για εύρεση δουλειάς, για φορολογική δήλωση και για πολλά πολλά άλλα χρήσιμα πράγματα.
Όσο για προκηρύξεις για θέσεις εργασίας;Τελευταίος τα μαθαίνεις!
Γιατί οι νέοι του δήμου μας ( και όχι μόνο) να έχουν μια ευκαρία λιγότερη στην ενημέρωση και στην εύρεση εργασίας;
Γιατί γραμμή γρήγορου Internet να πηγαίνει στο Χαλκιόπουλο Ινάχου ( και καλά κάνει και πάει, χαιρόμαστε να έχουν όλο και περισσότερος κόσμος πρόσβαση) και οι κάτοικοι της Ποταμούλας, των Αμπελίων, των Αυλακιών, της Σαργίαδας, της Κυπάρισσου, του Πεντακόρφου ( καλά από Άγιο Βλάση και πάνω που είναι πιο μακριά δεν το συζητάμε) να το θεωρούν όνειρο θερινής νυκτός;;;
Μάλλον είναι ώρα να πέφτουν σιγά σιγά μερικά τηλέφωνα στον ΟΤΕ που περνάει τις γραμμές για να αρχίζουν να κοιτάνε λίγο και αυτοί προς τα Παρακαμούλια.

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Χoρός του Κεραυνού Ποταμούλας στο "Σύμπλεγμα" αυτό το Σάββατο

Οι εκδηλώσεις φέτος στα μέρη μας ξεκινάνε αυτό το Σάββατο 2 Αυγούστου με το Party του Κεραυνού Ποταμούλας στο κέντρο "Σύμπλεγμα".Ο Κεραυνός είναι η μοναδική ποδοσφαιρική ομάδα του Δήμου μας που χρόνια τώρα συμμετέχει στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.Μάλιστα χαρήκαμε ιδιαίτερα όταν διαπιστώσαμε ότι ο Κεραυνός διαθέτει ιστολόγιο, το οποίο βρίσκεται στη διεύθυνση http://keravnos-potamoulas.blogspot.com/
Εμείς δεσμευόμαστε από εδώ να κάνουμε ένα εκτενές αφιέρωμα στο Κεραυνό, που είναι η μοναδική αθλητική όαση στα Παρακαμπύλια.

Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

Nέα από τη Σαργιάδα.

Η διάνοιξη δρόμου μεταξύ οικισμών Αρβανίτσας και Αγίας Βαρβάρας Σαργιάδας καθώς και η διαμόρφωση χώρου στον Ι.Ν Αγίων Ταξιαρχών ήταν τελευταία τα θέματα που αφορούσαν το Δ.Δ. Σαργίαδας.
Στην πρώτη περίπτωση η διάνοιξη δρόμου των οικισμών Αρβανίτσας-Αγίας Βαρβάρας θα γίνει ύστερα από μελέτη επιτροπής που θα ορίσει ο δήμος.Το πράσινο φως υπάρχει δηλαδή, απλά θα πάρουν κάπως χώρο οι διαδικασίες.
Στη περίπτωση του Ι.Ν Ταξιαρχών, η διαμόρφωση χώρου θα γίνει ύστερα από συννενόηση με τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες.
Η οδική σύνδεση των οικισμών μεταξύ τους σαφώς και έχουν προτεραιότητα κατά την άποψή μας.

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Σας καλούμε στη πρώτη εκδήλωσή μας!!!

Πέμπτη 14 Αυγούστου στο Πεντάκορφο, ώρα 23:00

Οι Παρακαμπύλιοι νέοι και το parakampylioi.blogspot.com σας καλούν στην γιορτή νεολαίας που διοργανώνει στις 14 Αυγούστου, ημέρα Πέμπτη, στο κέντρο Αράχωβα στο Πεντάκορφο.Ελάτε να διασκεδάσουμε μέχρι πρωίας και κυρίως να γνωριστούμε από κοντά και να ανταλλάξουμε ιδέες -απόψεις για τη περαιτέρω "Παρακαμπύλια" δραστηριότητα μας.

Η γιορτή που κάνουμε εντάχθηκε στο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του δήμου μας.

Το πρώτο πάρτυ Παρακαμπύλιων είναι γεγονός.Μέχρι στιγμής συνηθίζαμε τα πάρτυ να γίνονται μόνο στα δημοτικά διαμερίσματά μας.Εννοείται θα πάμε και σε αυτά όπως κάθε χρόνο, αλλά ας δούμε και φέτος κάτι διαφορετικό για να μαζευόμαστε σιγά σιγά.

Στο πάρτυ θα μοιραστεί και η έντυπη έκδοση- έκπληξη της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας.

Τα υπόλοιπα την Πέμπτη 14 Αυγούστου μετά τις 23:00..

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

To ζήτημα της ύδρευσης και της άρδευσης στο δήμο μας.

Η ύδρευση είναι ένα βασικό κεφάλαιο ζωτικής σημασίας για τον δήμο μας.Αυτονόητο είναι ότι επιβάλλεται όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και φυσικά όλα τα σπίτια να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Επίσης στα δημοτικά διαμερίσματα που υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μιλάμε για Ποταμούλα, Αμπέλια, Σαργίαδα, Κυπάρισσο ζωτικής σημασίας είναι να υπάρχει αρκετό νερό ώστε να ανταποκρίνεται στις αγροτικές ανάγκες.
Μέχρι στιγμής τα ημιορεινά δημοτικά διαμερίσματα στηρίζουν το σύστημα ύδρευσής τους στα αποθέματα νερού που υπάρχουν στον ορεινό όγκο του Παναιτωλικού.Σε αυτά συγκαταλέγεται και η Κυπάρισσος.
Από κεί και πέρα, τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα παίρνουν νερό ύδρευσης και άρδευσης από τη λίμνη.Το νερό της λίμνης εξυπηρετεί Ποταμούλα, Σαργιάδα, Αμπέλια΄και όλους τους οικισμούς έως και τον οικισμό Σκαλτίνα.
Το ζήτημα ύδρευσης δείχνει να έχει λυθεί, ως ένα βέβαια σημείο.

Ηλεκτρονική επιστολή για το Δ.Δ Αμπελίων
Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που λάβαμε και το υπογράφει η κ.Ακριβή Κούκη, αναφέρεται στο γεγονός ότι το Δ.Δ. Αμπελίων πίνει νερό από τη λίμνη, χωρίς να υπάρχει ανάλυση νερού από το χημείο του κράτους, που να μας αποδυκνύει ότι το νερό της λίμνης είναι πόσιμο.
Επίσης διαμαρτύρεται διότι υπήρχαν στο Δ.Δ.Αμπελίων 5-6 δημοτικές βρύσες, οι οποίες έπαψαν να λειτουργούν το φετινό καλοκαίρι και ότι το νερό σε γενικές γραμμές δεν επαρκεί τους καλοκαιρινούς μήνες.Οι 5-6 βρύσες ήταν με νερό ύδρευσης, το οποίο ερχόταν από την περιοχή Χαλάσματα.Τώρα υπάρχει μόνο νερό άρδευσης και τώρα οι κάτοικοι αναγκάζονται να το χρησιμοποιούν ως νερό ύδρευσης.
Η υπόθεση αυτή είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά με ευαισθησία και να δοθούν λύσεις καθώς αφορά την υγεία πολλών ανθρώπων.

Εμείς σημειώνουμε σε αυτό το σημείο ότι το ζήτημα νερό από λίμνη είναι ένα θέμα που βγαίνει έξω από τα όρια του Δήμου Παρακαμπυλίων, καθώς νερό από τη λίμνη παίρνουν όλοι οι όμοροι δήμοι ( Δήμος Αγρινίου, Στράτου, Ινάχου) οπότε είναι θέμα που εφάπτεται κεντρική πολιτική βούληση περισσότερο.
Από κεί και πέρα το Blog είναι ανοικτό σε κάθε δημότη να εκφράσει τις ενυπόγραφες απόψεις του και στηρίζουμε το διάλογο, σε πάντα όμως δημιουργικά και πολιτισμένα πλαίσια

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Για το χθεσινό πανηγύρι στον Αι Λιά

Το ξωκλήσι στη κορυφή του Αι Λιά γιορτάζει στις 20 Ιουλίου.Κόσμος από τον Άγιο Βλάση, Πεντάκορφο, Αμπέλια, Χούνη κυρίως και από άλλα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου ανεβαίνει τον δύσβατο αυτό δρόμο από τον οποίο φθάνουν οδικώς από τις κατασκηνώσεις της Χριστιανικής Ένωσης Αγρινίου έως το ξέφωτο που είναι κάτω από το δάσος της κορυφής του Αι Λιά.Απο κεί το εκκλησάκι του Αι Λιά για τους "καλά γυμνασμένους" είναι 40 λεπτά περίπου.
Βέβαια η δύσκολη ανηφόρα αποζημιώνει τους αναβάτες:Βλέπει κανείς σε πιάτο ότι είναι κάτω από το Παναιτωλικό όρος, όλη την περιοχή έως τις 3 τεχνητές λίμνες καθώς και τα βουνά του Βάλτου έως το Βλοχό.

Στη συνέχεια διοργανώθηκε ένα πολύ ωραίο γλέντι στο ξέφωτο που είναι κάτω από το δάσος της κορυφής του Αι Λιά.Το γλέντι έγινε χάρις στο μεράκι νέων παιδιών του χωριού, των οποίων ήταν δικιά τους πρωτοβουλία, που πονάνε το χωριό και αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν.Το γλέντι ήταν άρτια οργανωμένο, πλούσιο τόσο σε ψητά -ποτά -αναψυκτικά όσο και σε κέφι και χορό στους ρυθμούς της κιθάρας του Φρίντζου και του βιολιού του Σαμψώνα.

Στην εκκλησία ανέβηκαν γύρω στα 150 άτομα περίπου.Οι περισσότεροι εξ αυτών συμμετείχαν και στο γλέντι

Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Στις 8 και 9 Αυγούστου οι φετινές εκδηλώσεις στο Πεντάκορφο.

O προαύλιος χώρος του Δημοτικού σχολείου Πεντακόρφου όπου θα γίνουν οι εκδηλώσεις

Ο Πολιτιστικός σύλλογος απανταχού Πεντακορφιωτών < Άγιοι Ταξιάρχαι > διοργανώνει την ετησία, καλοκαιρινή εκδήλωση, στις 8 και 9 Αυγούστου στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις:


~ 08/08/08 ~ Ώρα έναρξης 21.30 μ.μ


Θεατρική παράσταση , Αναβίωση παλαιών εθίμων και άλλες συναφή δραστηριότητες.


~ 09/08/08 ~
Ώρα έναρξης 22:00 μ.μ.:
Βράβευση των νέων φοιτητών του Δ.Δ. Πεντακόρφου
Δημοτική Παραδοσιακή βραδιά με τους : Γιάννη Κατσιγιάννη , Γιώτα Γρίβα, Κλαρίνο τον Χρήστο Κατσαμάκη και πλούσιο λαϊκό πρόγραμμα. Η είσοδος και ο χορός είναι ελεύθερος, με χαμηλές τιμές στα ποτά. Σας περιμένουμε για ένα αξέχαστο αυγουστιάτικο ξεφάντωμα.

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Δόθηκε λύση στο πρόβλημα των συγκοινωνιών του Δήμου μας


Οι συγκοινωνίες ήταν ένα από τα βασικά προβλήματα των συγχωριανών που διαμένουν μόνιμα στα Παρακαμπύλια.

Δϋο ήταν οι τρόποι μετάβασης στο Αγρίνιο :

Ο ένας ήταν το αστικό λεωφορείο που κάνει τέρμα στην ποταμούλα και ξεκινάει από τις αρχές της οδού Ίσκου στο Αγρίνιο.Στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος ανάθεσε εκ νέου στο αστικό να εκτελεί τα παρακάτω δρομολόγια που είναι τα εξής:

Καθημερινά 06:20 /14:30 /20:30 από Ποταμούλα-Αγρίνιο

Σάββατο: 06:30/19:00

Τα δρομολόγια ισχύουν από 01/07 έως 30/07.

Επίσης και επίσημα πλέον το υπεραστικό ΚΤΕΛ της γραμμής Αγρίνιο-Καρπενήσι θα εξυπηρετεί τα Παρακαμπύλια, καθώς έως τώρα υπήρχεη γραμμή Αγρίνιο-Ορφανό.Εδώ και χρόνια η γραμμή αυτή ήταν ασύμφορη για το ΚΤΕΛ και κάθε χρόνο πάλευαν τόσο η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ.Γκέκα, όσο και η τωρινή του κ.Παπαθανασίου να την κρατήσουν σε λειτουργία.

Τώρα δόθηκε μια οριστική όπως φαίνεται λύση στο πρόβλημα καθώς πια όσοι συνδημότες μας αναγκαζότουσαν να πάρουν το ΚΤΕΛ από Αγρίνιο και να σταματήσουν στη Χούνη, τα Αμπέλια η στη διασταύρωση του Πεντακόρφου, δεν θα αναγκάζονται να γίνονται .."λαθρεπιβάτες" ( τρόπος του λέγειν, χιούμορ κάνουμε ) και να κόβουν εισιτήριο για την Επισκοπή , αλλά θα παίρνουν το λεοφωρείο τους καθημερινά στις 12:50 το μεσημέρι και στις 19:00 το απόγευμα από τα ΚΤΕΛ Αγρινίου και θα φτάνουν στους προορισμούς τους.!

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

H Νέα οδική είσοδος του Δημου μας

Νέα οδική διασύνδεση αποκτά ο δήμος μας από το Πεντάκορφο μέσω της Καστανούλας του Δήμου Παναιτωλικού. Συγκεκριμένα ο παλαιός δρόμος που οδηγούσε από το Πεντάκορφο στην Καστανούλα αντικαταστάθηκε με μία νέα διαδρομή που περνάει από το εκκλησάκι της <Αγίας Ελεούσας> και συνεχίζει ανηφορικά στις πλαγιές της <μεγάλης ράχης>, (φωτο), μέσα από ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς καθώς ο επισκέπτης διασχίζει, πυκνόφυτες ρεματιές, κρεμαστά γεφύρια και γύρω του να τον περιβάλουν οι 5 βουνοκορφές του ομώνυμου χωριού.
Η κατασκευή είναι σε εξέλιξη και βρίσκεται στο στάδιο των τεχνικών βελτιώσεων, ελπίζοντας βέβαια να μην μείνει έως εκεί. Η νέα εναλλακτική είσοδος θα φέρει πιο κοντά όχι μόνο το Πεντάκορφο αλλά όλο το δήμο στο αστικό κέντρο του Αγρινίου, αφού η διαδρομή με την ολοκλήρωση της υπολογίζεται ότι θα συντομεύσει κατά ένα τέταρτο της ώρας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα χάραξη κατέστρεψε ένα μεγάλο κομμάτι πρασίνου από τις πλαγιές της <μεγάλης ράχης>, αν και θα μπορούσε να υπάρξει μια πιο ήπια περιβαλοντολλογική επέμβαση, επενδύοντας στην παλιά πιο σύντομη, αλλά εγκαταλελειμμένη, διαδρομή. Ωστόσο έστω και με αυτό τον τρόπο κρίνεται αναγκαίο το έργο να προχωρήσει άμεσα και να παραδοθεί ολοκληρωμένο. Όσο πιο σύντομη είναι η σύνδεση με το Αγρίνιο, τόσο πιο γρήγορη θα είναι και η ανάπτυξη για τα χωριά του δήμου μας.

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

H φωνή των Παρακαμπύλιων βγαίνει έξω από τα όρια του Δήμου μας.

Να λοιπόν που η επιλογή μας να εκθέτουμε τα προβλήματα και τις απόψεις μας στην blogόσφαιρα έχει ήδη κάποια απήχηση.Το παρών ιστολόγιο έχει 10 μέρες ζωής και με επαινετικά σχόλια αναφέρθηκαν σε αυτό τόσο το http://parapolitiki.blogspot.com/, ένα από τα πιο γνωστά ιστολόγια πανελλήνιου ενδιαφέροντος, όσο και τα αγρινιώτικα ιστολόγια agrinionews.gr και http://agrinio-spirit.blogspot.com/. Μάλιστα το agrinio-spirit έβγαλε ένα ωραίο θέμα για τις βρύσες του Μουσολίνι στην Χούνη και την εγκατάλειψη που έχουν δεχθεί και θα κάνουμε στη πορεία ειδικό ρεπορτάζ για αυτές.
Όλα αυτά δεν τα λέμε για να βλογάμε τα γένια μας.Τα λέμε για να δείξουμε σε όλους εσάς και πάνω από όλα στους ίδιους τους εαυτούς μας ότι αν οργανωθούμε λιγάκι πολλά πράγματα μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί για τον παραμελημένο τόπο μας και να κάνουμε και κανέναν άνθρωπο παραπέρα να ασχοληθεί με τον περιβαλλοντικό θυσαυρό που λέγεται Παρακαμπύλια.

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Αφορά τους κυνηγούς.

Από ανακοίνωση που είδαμε στο δημαρχείο σας ενημερώνουμε ότι οι κυνηγοί μπορούν να προσέλθουν να ανανεώσουν τις άδειες για την χρήση κυνηγετικού όπλου έως και τις 30 Ιουλίου, προκειμένου να συμμετέχουν νόμιμα στην κυνηγετική περίοδο.
Η ανανέωση γίνεται προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα του δήμου μας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι οι κυνηγοί είναι το ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας του δήμου μας τον χειμώνα.Άνθρωποι από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα ασχολούνται ενεργά με το κυνήγι, ενώ δεν είναι λίγοι οι νέοι που διαμένουν μόνιμα στο Αγρίνιο, κατάγονται από τα Παρακαμπύλια και τα Σαββατοκύριακα έρχονται στα μέρη μας για να ασχοληθούν με το κυνήγι.

Στη πορεία θα υπάρξει εκτενές αφιέρωμα για το κυνήγι, αλλά και θα θέσουμε τις προτάσεις μας για το πώς αυτή η δραστηριότητα μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω στα Παρακαμπύλια.

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Διαβάστε αυτό:

Διαβάστε αυτή την ανάρτηση από το agrinionews.gr,η οποία μεταξύ άλλων γράφει τα εξής:
"..Η νέα εθνική οδός Αγρινίου-Καρπενησίου έχει "πάρει το δρόμο της" όπως φαίνεται.Μάλιστα "καλές γλώσσες" λένε ότι το πρώτο τμήμα της θα δημοπρατηθεί μέσα στον Αύγουστο.Το τμήμα αυτό λέγεται ότι θα ξεκινά από την τωρινή εθνική οδό περιπου στο ύψος της αντιπροσωπείας της Mercedes( αρχικά ήταν να ξεκινήσει από το κόμβο της Ερημίτσας) , θα περνά έξω από την Καμαρούλα, από την πλευρά της Ερμήτσας θα συνεχίζει Ραΐνες-Λιαγκαΐικα, θα περνά έξω σχεδόν από το χωριό Ποταμούλα και θα καταλήγει στη διασταύρωση της τωρινής "εθνικής" οδού Αγρινίου-Καρπενησίου με τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στο χωριό Αμπέλια.Μάλιστα στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης έλεγε ότι ο δρόμος θα έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, κάτι που σημαίνει ότι τα παραπάνω μέρη θα έρθουν σε απόσταση 10-15 λεπτών οδικώς από το Αγρίνιο.Κάτι τέτοιο θα φέρει στο εγγύς και απώτερο μέλλον τα πάνω-κάτω στη πόλη του Αγρινίου, καθώς σε απόσταση αναπνοής θα έρθουν μέρη απομακρυσμένα ως τώρα και θα είναι τόσο κοντά με το αυτοκίνητο, όσο είναι τώρα η Νέα Αβόρανη, το Καινούργιο η το Παναιτώλιο.."
Αναρωτιούμαστε, αν όντως αυτά γίνουν, θα είναι το φιλί της ζωής για τα μέρη μας.Διότι από το Αγρίνιο θα απέχουν:
Ποταμουλα- Σαργιάδα:10- 15 λεπτά
Αμπέλια- : 15-20 λεπτα
Πεντάκορφο-Άγιος Βλάσης-Κυπάρισσος-Καραμαναίικα:20-25 λεπτά
Χούνη :μισή ώρα
Γέφυρα Επισκοπής: Γύρω στα 40 λεπτά
Φανταστείτε ότι κάποιος άνετα μπορεί να μένει στα μέρη αυτά και να κατεβαίνει όποτε θέλει Αγρίνιο να κάνει τις δουλειές του.
Περιμένουμε νεότερα.

Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

Ο Alpha tv στα Παρακαμπύλια

Αργά το βράδυ η αύριο το πρωί ο Alpha TV θα προβάλλει οδοιπορικό στην Αιτωλοακαρνανία που θα εστιάζει και στα Παρακαμπύλια που θα θίγει το μείζον πρόβλημα της έλλειψης ιατρού.
Τα γεροντάκια και οι μόνιμοι κάτοικοι λοιπόν είναι απροστάτευτοι από υγειονομική περίθαλψη, καθώς γιατρός πατάει σπάνια στο τοπικό ιατρείο
Τελευταία είδαμε ότι ο Δήμος προκύρηξε θέση για μια ακόμα νοσοκόμα, καθώς η μια που υπάρχει λείπει σε άδεια.Βέβαια , χωρίς φυσικά να θέλουμε να κάνουμε "πλάτες" σε κανέναν, ο δήμος είναι ο τελευταίος που φταίει σε αυτή την ιστορία, καθώς το φαινόμενο της έλλειψης ιατρών είναι καθολικό.Δείτε στα νοσοκομεία Αγρινίου, Μεσολογγίου και Ρϊου Πατρών τι ταλαιπωρία τραβάει ο κόσμος.

Είναι θέμα κεντρικής εξουσίας που τόσο καιρό έχει "ξεχάσει"να στελεχώσει με γιατρούς όπου υπάρχουν ελλείψεις.

Εφόσον "ανέβει" το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του Αlpha, εμείς θα το ανεβάσουμε και εδώ για να το δείτε.

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Οι "παρακαμπύλιες" ρίζες φτάνουν ως την Αχαία..

"Μουσαφίριδες" θα έχουμε την Κυριακή στα Παρακαμπύλια και στο χωριό Άγιος Βλάσης.Και μάλιστα προερχόμενοι εξ Αχαίας και συγκεκριμένα από το χωριό Άνω και Κάτω Βλασία.
Η ιστορία αυτή ξεκινά από τα χρόνια της τουρκοκρατίας: Συγκεκριμένα τον 16ο αιώνα πρόγονοί μας τα μάζεψαν λόγω των διώξεων και δύσκολων συνθηκών επί τουρκοκρατίας, πέρασαν στην Αχαία και αφού περιπλανήθηκαν στο όρος Ευρύμανθος έχτισαν στους πρόποδες τους τα χωρία Άνω και Κάτω Βλασία , ονομασία που μοιάζει με το χωρίο που ήταν οι ρίζες τους.Αν προσέξετε την φωτογραφία, η τοποθεσία μοιάζει αρκετά με το χωριό Άγιος Βλάσης και θυμίζει Παρακαμπύλια.Επίσης ονόματα όπως Ζαχαράκης, Στουρνάρας κ.α. είναι μια ένδειξη για τις μακραίωνες ρίζες της Βλασίας Αχαίας με τα μέρη μας.
Την Κυριακή λοιπόν επισκέπτες από την Βλασία θα επισκεφτούν τον Δήμο μας και τον Άγιο Βλάση για δεύτερη φορά.Η πρώτη φορά ήταν στο χωρό των Αγιοβλασιτών στο Αγρίνιο τον Φλεβάρη, όπου γύρω στους 15 Βλασιώτες τίμησαν με την παρουσία τους.
Έτσι λοιπόν βρισκόμαστε στο δρόμο της αδελφοποίησης με άλλες περιοχές, πέρα από τα όρια της Αιτωλοακαρνανίας.Καλό είναι τα μέρη μας να γίνονται γνωστότερα παραέξω, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν μακραίωνες ρίζες.
Θα επανέλθουμε με ειδήσεις και από άλλα δημοτικά διαμερίσματα απο τα Παρακαμπύλια.

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Από τα Παρακαμπύλια η χάραξη του νέου δρόμου Αγρινίου-Καρπενησίου

Κοντά από περιοχές όπως αυτή (Προύλπος) θα περνά η νέα Εθνική Οδός Αγρινίου-Καρπενησίου

Από το Δήμο μας θα περνά η χάραξη του νέου δρόμου Αγρινίου -Καρπενησίου.Ο δρόμος βρίσκεται στη φάση των μελετών.Λέγεται ότι θα πηγαίνει κατά μήκος της ερμήτσας και ότι από το δήμο μας θα περνάει χαμηλά, κοντά από Αυλακές-Βαινάρι-Προύλπο και θα βγαίνει στη γέφυρα της Επισκοπής.Ο λόγος:Χαμηλότερο υψόμετρο,πιο ομαλό έδαφος, οπότε μπορεί πιο εύκολα να κατασκευαστεί ο δρόμος.Όπως και να έχει μιλάμε για μετά το 2013.

Πάντως όπως και να έχει υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι ο δρόμος θα φέρει τα πάνω κάτω σε κάποιες αντικειμενικές αξίες ακινήτων.Ήδη σε περιοχές κοντά στο Αγρίνιο, που φέρεται ότι θα περνά η νέα εθνική οδός Αγρινίου-Καρπενησίου, οι τιμές των αγροτεμαχίων εκτοξεύθηκαν στα ύψη.

Πιστεύουμε ότι ο νέος δρόμος θα κάνει καλό στα Παρακαμπύλια, καθώς θα αξιοποιήσει παραποτάμιες περιοχές του Αχελώου, φυσικού ορίου του Δήμου μας.Τα Ζαγοροχώρια αναπτύχθηκαν, χωρίς να περνάει Εθνική οδός μέσα από αυτά.

Απαραίτητη προυπόθεση όμως θέτουμε την κατασκευή νέου η τη βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου, προκειμένου ο νέος δρόμος να συνδέεται επαρκώς με όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου.Αλλιώς θα χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία σύνδεσης & ανάπτυξης των διαμερισμάτων των Παρακαμπυλίων.