Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Τραγικός επίλογος..

Μαύρη μέρα η σημερινή για τη περιοχή μας. Η σφοδρή βροχόπτωση άφησε πίσω της την απόλυτη καταστροφή στο Δ.Δ. Ποταμούλας. Μεγάλοι όγκοι νερού συσσωρεύτηκαν σχηματίζοντας ορμητικούς χειμάρρους, οι οποίοι δυστυχώς υπερχείλισαν ρέμα μπαζωμένο και παρασύροντας υλικά κάλυψαν την επιφάνεια του οδοστρώματος. Ο χείμαρρος αυτός παρέσυρε δύο συγχωριανούς μας, οι οποίοι επιχείρησαν να περάσουν μια από τις έξι γέφυρες της Ποταμούλας, η οποία είχε καλυφθεί από τα ορμητικά νερά. Το άτυχο ζευγάρι δυστυχώς δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί σε ασφαλές σημείο και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.Το ΙΧ εντοπίστηκε μόλις υποχώρησαν τα νερά σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σημείο. Αντίθετα η σορός του ανδρός εντοπίστηκε πολλά χιλιόμετρα μακριά, κοντά στο χωριό Σαργιάδα, ενώ η γυναίκα έως αυτή τη στιγμή αγνοείται.
Επί τόπου από το βράδυ βρίσκεται ομάδα της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, ενώ σήμερα το πρωί πήγαν ενισχύσεις και από την 1η ΕΜΑΚ στην Αθήνα, με δύτες κι άλλο εκπαιδευμένο προσωπικό για το εντοπισμό του ζευγαριού.

Δυστυχώς δεν υπήρχε φυσικό εμπόδιο να συγκρατήσει το χείμαρρο, καθώς το δάσος που βρισκόνταν στο χωριό καταστράφηκε από την πυρκαγιά το καλοκαίρι. Εκτός από το τραγικό αυτό συμβάν, τα ορμητικά νερά κατέστρεψαν ολοσχερώς καλλιέργιες, περιουσίες και εγκαταστάσεις μέσα στο χωριό ενώ πνίγηκαν και πολλά αιγοπρόβατα. Κινδύνεψαν και άλλες ανθρώπινες ζωές ενώ το ύψος του νερού έφτασε ακόμη και τα δύο μέτρα (!)Υπενθυμίζουμε ότι την Ποταμούλα η "εθνική οδός" Αγρινίου-Καρπενησίου( ντροπή σας ρε που την αποκαλείται έτσι) περνάει πάνω από μικρά γεφύρια. Είναι παρατημένη εδώ και δεκαετίες στο έλεος.

Κανένα έργο συντήρησης δεν έχει γίνει έως τώρα, κανένα έργο που να εγγυάται την ασφάλεια μας. Το δε ρέμα που υπερχείλησε είχε τουλάχιστον πέντε χρόνια να καθαριστεί.Την εγκατάλειψη λοιπόν την πλήρωσαν δύο συνάνθρωποι μας που απλά επέστρεφαν σπίτι τους.

Διανοείστε κύριοι αναγνώστες τι είναι να θές απλά να πας σπίτι σου και να οδηγείς σε δρόμους που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί ένας χείμμαρος να πέσει πάνω σου και να χάσεις σε δευτερόλεπτα τη ζωή σου;


Ντροπή και ξεφτίλα που φτάσαμε σε τέτοιο σημείο..

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αισχος! κατι πρεπει να γινει επιτελους και γρηγορα , γιατι θα θρηνησουμε και αλλα θηματα αδικα...

Ανώνυμος είπε...

Συλλυπητήρια στην οικογένεια...
Τι να πούμε...

Αναισθησία των αρμόδιων? Να πούμε η φύση εκδικείται? Και οι ανθρώπινες ζωές??

Ας πούμε απλά οτι είναι πολλοί οι ηθικοί αυτουργοί σ αυτό το έγκλημα.
Κι ας πούμε οτι κάποτε θα πάψουμε να είμαστε απλοί παρατηρητές- στοχαστές.
Ας πούμε οτι θα γίνουμε θηλιά στο λαιμό οποιων πήραν στο λαιμό τους άδικα ψυχές...

Ανώνυμος είπε...

Στα ίδια όρια πλημμύρας φτάσανε οι δύο χείμαρροι που διασχίζουν το χωριό Ποταμούλα και απολήγουν σε έναν, τα έτη 1960 και 1961. Σε ότι αφορά τις καταστροφές στα σπίτια και αποθήκες όλα τα χτισίματα εκτός από τρία Σπίτια χτιστήκαν μετά το 1960. Επομένως οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι χτίζουν τα σπίτια τους σε μέρος που μπορεί κάποια μέρα να πλημμυρίσει. Πέραν τούτου την τελευταία εικοσαετία, έχουν γίνει επανηλειμένα έγγραφες οχλήσεις προς τη Νομαρχία για να κατασκευάσει αντιπλημμυρικά έργα. Όμως, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. αφού ακόμη και τις τρείς Γέφυρες που κατασκέυασε η Νομαρχία με μελέτες της περιβόητης ΤΥΔΚ την τελευταία τριακονταετία στην Ποταμούλα, δεν έχουν καν τις προδιαγραφές για να δεχθούν τον κανονικό όγκο νερού, ποσό μάλλον τα νερά της προχθεσινής Βροχής που πραγματικά ήταν στα όρια του εξτρέμ αλλά περίπου ίδια με αυτή του 1960 και αυτό σε συνδυασμό με τα 1000 στρέμματα καμένου δάσους του τελευταίου καλοκαιριού που μεγάλωσε το πρόβλημα.
Όμως στο επισφαλές αυτό Σημείο, η αγροτική Τράπεζα έχτισε την Αποθήκη Τροφοδοσίας Λιπασμάτων και Ζωοτροφών και εκτός αυτού και ο ΟΤΕ κατασκεύασε το τηλεφωνικό κέντρο της περιοχής
Τέλος τα γεφύρια του ΕΟ Αγρινίου Καρπενησίου που θέλουν να λέγεται και Ευρωπαϊκή Οδός, Ενταγμένη στα Δυτικοευρωπαϊκά Δίκτυα , έχουν κατασκευασθεί στην Εποχή που Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης, δηλαδή το 1885. Όμως και σήμερα σε υπό εξέλιξη μελέτη για την ΕΟ Αγρινίου Καρπενησίου ο περιβόητος μελετητής κάνει την νέα χάραξη μέσα στην παλιά κοίτη του Χειμάρρου και σε μήκος 300 μέτρων. Ας σοβαρευτεί λοιπόν το ΥΠΕΧΩΔΕ και ας φτιάξει σοβαρή μελέτη για ΕΟ με προδιαγραφες δρόμου Β1 και όχι Β2 δηλαδή Μπαλώματα που σημαίνει για μία ακόμη φορά σπατάλη χρημάτων.
Επομένως αν κάποιοι πολίτες θέλουν να χτίσουν τα σπίτια τους σε επισφαλές σημείο – ίσως από αφέλεια – θα έπρεπε η Πολεοδομία να μην τους εγκρίνει πολεοδομική Άδεια και πέραν τούτου πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους διότι γνώριζαν ότι κάποια μέρα το πρόβλημα θα προκύψει.
Το ότι η Νομαρχία ή ο Δήμος κατασκέυασε(αν) έργα (δηλαδή τις γέφυρες) που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις θα πρέπει να ζητηθούν από τους υπεύθυνους των έργων αυτών οι ευθύνες και γιατί όχι να πληρώσουν τις ζημιές με την προσωπική τους περιουσία.
Τέλος ο ΟΤΕ και η Αγροτική Τράπεζα πρέπει να απαντήσουν γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο Σημείο για να κατασκευάσουν τα παραπάνω χτίσματα, δεν γνώρισαν το πρόβλημα;